måndag 23 augusti 2010

Ja till skolavslutning i kyrkan

Ja till skolavslutning i kyrkan

Sommaravslutningen är en av skolans finaste traditioner. Efter ett långt läsår samlas eleverna för att möta sommaren. Tillsammans håller lärare och elever en stämningsfull ceremoni med tal och blommor.

Många skolor har valt att lägga avslutningen i en kyrka. Men en del menar att det är fel. Några har till och med gått så långt att de vill förbjuda barnen att sjunga Den blomstertid nu kommer, eftersom det är en psalm.

Diskrimineringsombudsmannen anser att det är olämpligt att hålla skolavslutningar i kyrkan, eftersom eleverna tillhör olika religioner och kulturer. Några kan känna sig diskriminerade.

Också högt uppsatta personer i Svenska kyrkan är kritiska. På Dagens Nyheters debattsida skrev biskopen Ragnar Persenius för något år sedan att skolavslutningar i kyrkan måste avskaffas.

I den infekterade debatten tenderar två av den svenska skolans bärande principer att ställas mot varandra: å ena sidan värnandet av vårt gemensamma kulturarv, å andra sidan det uttryckliga förbudet mot konfessionella inslag i utbildningen.

Vi ser dock ingen motsättning mellan dessa principer. Det finns inga hinder mot att en skola förlägger en skolavslutning, eller något annat evenemang, till en kyrka, så länge tonvikten vilar på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron.

De allra flesta skolor firar jul och påsk på ett eller annat sätt. I klassrummen finns ofta både adventsljusstakar och påskkycklingar. Och oavsett om man går till kyrkan eller inte, så klipper barnen tomtar och ritar påskkort. Till slut är både jul och påsk kristna traditioner. De är en del av vårt kulturarv och måste få vara det.

Samtidigt får det inte vara så att någon tvingas till religionsutövning. Ingen ska tvingas att avge trosbekännelse eller att be bön. Föräldrarna måste veta att de kan skicka sina barn till skolan utan att de blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller den andra åskådningen.

Detta gäller även för skolavslutningar. Men man kan vara i kyrkan och ha en kyrklig inramning. Så länge det är en fin och stämningsfull ceremoni, öppen för alla skolans elever i enlighet med läroplanens intentioner, spelar lokalen en underordnad roll.

Sedan måste varje skola och rektor själva få fatta sina egna beslut, efter eget omdöme och med hänsyn till lokala förhållanden. På en del ställen har man traditioner som går flera hundra år tillbaka i tiden. Det är inte rimligt att staten ska förbjuda dessa.

Vi skulle vilja ge ett råd till Sveriges alla rektorer och skoldirektörer: Tro inte att ni på något sätt främjar ökad tolerans genom att säga att vi ska avskaffa våra kulturella traditioner.

Tvärtom finns det en enorm risk i detta. Om effekten av att vi välkomnar många nya svenskar i vårt land blir att de gamla svenskarna känner att man måste utplåna sina egna traditioner, då kommer folk att vända sig emot invandring.

Vi måste både kunna vara ett land som är tolerant mot de människor som kommer hit och samtidigt vårda vårt kulturarv.

Jan Björklund (FP)
Utbildningsminister

Anna Ekström
Riksdagskandidat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar