måndag 23 augusti 2010

Fp har integrationspolitiken -BLT 20 juli 2010

Fp har integrationspolitiken!!

Svar till Nima Gholam Ali Pour ”Folkpartiet nöjda med segregationen” (BLT den 19 juli)

Jag och Folkpartiet är aldrig nöjda med segregation eller utanförskap! Vi är det partiet som inte bara säger att integrationen länge har varit misslyckad utan även har idéerna och politiken för att för en gång skull få till en lyckad integration.
Nima Gholam Ali Pour håller med Folkpartiet om att ”Svenska språket en nyckel till integration” men tycker att partiet har gjort ”allt för att ta bort denna nyckel från invandrarna”. Jag håller inte med! Folkpartiet fokuserar på språkkunskaper, har infört instegsjobb, nystartsjobb och vill reformera sfi undervisningen.
Kunskaper i det svenska språket ökar möjligheterna att klara sin egen försörjning och inte hamna eller fastna i bidragsberoende. Sfi undervisningen har på många håll varit under all kritik. En av tio lärare har behörighet och många av de nyanlända har ”fastnat” i undervisningen och kommer inte vidare. Detta är inte rimligt eller rättvist! En utbildning får inte dra ut i det oändliga, därför inför Folkpartiet en tidsgräns och kompetenskrav på lärare.
Nima Gholam Ali Pour skriver att Folkpartiet ”Inte gjort något under de fyra åren för att se till att invandrare kommer i kontakt med det svenska språket”. Härligt med någon som inser att språket är det viktigaste, språk och arbete! I genomsnitt tar det sex år för nyanlända män och åtta för nyanlända kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden. Det är orimligt, det måste gå snabbare! Folkpartiet har infört instegsjobb som är en anställning som kombinerar arbete med studier i svenska. Ett annat sätt för att minska utanförskapet är nystartsjobb där den som anställer en nyanländ som stått utanför arbetsmarknaden kompenseras med dubbel arbetsgivaravgift. Detta är åtgärder som ökar invandrares kontakt med det svenska språket.
Vidare angriper Nima Gholam Ali Pour vårdnadsbidraget. Som mamma till en snart halvårig liten kille kan jag förstå att det finns föräldrar som vill vara hemma lite längre med sina barn (tiden går så fort, de växer så snabbt). Bidraget är till för att öka valfriheten, det och att det inte är kopplat till krav att avstå från arbete (får kombineras) är viktigt för mig. Risken med bidraget är precis som Ali Pour säger att barn riskerar att isoleras hemma, jag håller med. Därför går det inte att kombinera vårdnadsbidraget med a-kassa, föräldrapenning eller sjukpenning. Allt för att det inte ska bidra till att kvinnor och män som inte har jobb fastnar och barnen inte får träffa andra som pratar svenska.
Avslutningsvis handlar integration om egenmakt över den egna tillvaron. Alla har samma ansvar att försörja sig själva oavsett var vi kommer ifrån. Folkpartiets liberala integrationspolitik handlar om att ge individen redskap. Språket är ett av de viktigaste redskapen.

Anna Ekström
Folkpartiets riksdagskandidat i Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar