måndag 23 augusti 2010

Debatt- Bottennapp! Svar till Rickard Jomshof! 20 aug 2010

Bottennapp!

Visst behöver FP bli större för att vi ska få ett riksdagsmandat i Blekinge, men om det ska ske på det sättet som Rickard Jomshof beskriver hoppas jag på bottennapp! FP behöver inte fiska i grumliga vatten, FP pratar klarspråk, vågar ta debatten kring att vi idag har en integration som inte fungerar. Det som framförallt skiljer oss åt Rickard. Det är att vi har en integrationspolitik, vi vill inte ha ett ”vi och dom”! Jag tänker kämpa för att vi får en integration som för en gångs skull fungerar. Därför beskriver vi hur den idag inte gör det, är det att fiska!?
Svenska är vårt gemensamma språk i Sverige. Att påstå att det inte spelar någon roll om någon kan svenska eller ej är inte ärligt mot den som flyttar till vårt land. Folkpartiet anser att grundläggande kunskaper i svenska ska ligga till grund för medborgarskapet. Det som i förra valet kallades språktest. Ingen bluff utan fortfarande en av våra starka övertygelser om att svenska språket är viktigt. Är det något jag möter när jag pratar med människor, om människor som flyttat till Sverige är det frågan om hur god/dålig svenska de kan. ”Jo, läkaren var väl trevlig men förstod inte vad hon/han sa.” Språket är A och O därför vill FP ha ett språkkrav för medborgarskap.
Folkpartiet säger nej till generella klädförbud i Sverige, det är inte liberalt att gå omkring och bry sig om hur människor är klädda, vad spelar det för roll! Däremot ska en arbetsgivare kunna ställa krav på viss klädsel på arbetsplatsen där det finns sakliga skäl. Till exempel tycker Folkpartiet att det inte är lämpligt för en lärare i en undervisningssituation täcka ansiktet (oavsett om det är med en niqab, burka eller med något annat).
Håll i minnet att muslimer inte är en homogen grupp. Det finns de som absolut inte ser slöjan som ett plagg att bära idag. De som tycker att det hör till att vara muslim och många som inte bryr sig, ”spela roll”. Dra inte alla över en kant!
2003 röstade jag emot Rickard Jomshofs motion. Jag ansåg inte att det behövdes ett förbud ”från ovan” från kommunfullmäktige. Jag tror på att skolan, rektorerna kan prata, möta människor. Precis vad som först gjordes1989 i Ceril i Frankrike där slöjdebatten, konflikten började. Där kom skolan och familjerna först överens om en kompromiss. Flickorna fick ha på sig slöjan under rasterna mot att de tog av dem i klassrummen. Allt var därmed frid och fröjd!? -Nej, media och politiska intressegrupper la sig i. De gjorde politik av det vilket ledde till att människors rädsla röstade för ett förbud. Låt oss inte bli så rädda! Fram för mer spontanbesök med te o kaffe i den stora kungsmarskmoskén.
För att fiska efter SD:s röster måste man agna mycket, mycket grövre än vad Jan Björklund gjort. Björklund har slängt ut reven med klarspråk kring integrationen, skolan och det går vi till val på!

Anna Ekström
Riksdagskandidat (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar