torsdag 8 april 2010

Debattartikel om kärnkraften

Publicerat Sydöstran Lördagen den 3 april 2010


I dagarna har socialdemokratiska kommunalråd både i SVT:s Rapport och på Dagens Industris debattsida fört fram sin oro för att tusentals arbetstillfällen i den svenska basindustrin riskerar att försvinna om gamla kärnkraftsreaktorer inte ersätts med nya. De är kritiska till de rödgrönas kärnkraftsfientliga linje och förbudet mot att bygga ny kärnkraft. Jag delar deras oro.

Klimathotet är en av vår tids stora ödesfrågor. De svenska utsläppen av växthusgaser måste minska kraftigt. En stor utmaning för Sverige kommer vara att uppnå ambitiösa klimatmål och samtidigt värna välfärden och jobben.

Kärnkraften står de kommande åren för nära hälften av Sveriges elproduktion. Under nästa decennium kommer dock kärnkraftverken att börja stängas av åldersskäl. Den senaste tidens kalla väder och avstängda kärnkraftsreaktorer har gett en tydlig fingervisning om vad det skulle kunna innebära. Om gamla reaktorer inte ersätts med nya väntar skyhöga elpriser och en elintensiv industri som får lägga ner sin produktion.

Den förnybara elproduktionen kommer att byggas ut kraftigt de kommande åren, från en låg nivå. Vindkraften står för cirka två procent av den svenska elproduktionen. Under de senaste månadernas kalla och vindstilla väder har vindkraften levererat i genomsnitt en procent av elproduktionen. Även om vindkraftselen mångdubblas framöver kommer den att stå för en relativt liten och kompletterande del av vår elförsörjning. Vindkraftverk på land genererar dessutom el endast i genomsnitt 20-30 procent av tiden.

Att effektivisera vår energianvändning är en otroligt viktig komponent för ett mer resurssnålt och klimatsmart samhälle. Samtidigt är el i många sammanhang en effektiv energikälla som vi behöver använda mer av i framtiden. Bilar och tåg som drivs på koldioxidfri el kan till exempel hjälpa oss att fasa ut de fossila bränslena i transportsektorn.

Sammantaget kan utbyggnaden av förnybar energi och framtida minskad elanvändning inte tillnärmelsevis kompensera för hela den nedlagda kärnkraften. De enda två realistiska alternativen vid nedlagd kärnkraft blir därför antingen att stora delar av svensk basindustri läggs ned, eller att importen av rysk gas eller europeisk kolkraft ökar.
.
En färsk Sifomätning visar att svenskarna anser att kärnkraften är det energislag som är allra bäst med tanke på både klimatet och jobben. Mer än hälften av de tillfrågade vill också att kärnkraften ska vara kvar. Svenska folket har uppenbarligen förstått det som gått de rödgröna förbi – ska Sverige kunna minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt värna jobben måste vi använda kärnkraften.

Anna Ekström
Emanuel Norén

Riksdagskandidater Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar